Posted By maya
Allt om trädgårdsskötsel

Trots att vi fortfarande är kvar i vintern går vi ändå sakta mot våren och sommaren. När våren väl kommer är det dags att ”städa” ut vintern och det gäller även för vår trädgård. Trädgården kan vara full av bråte och annat som vi har lagt där medvetet eller bara glömt kvar. Hur ska vi då gå till väga för att städa upp och snygga till trädgården inför sommaren? Nedan kommer lite tips på saker som du kan tänka på.

Börja med att sortera

Det du kan börja med är att gå en runda i trädgården och se om det finns någonting där som du kan ha kvar, och forfarande använda. Allt det som du inte kan använda kan du köra till tippen och kasta. Samma sak gäller om du har ett förråd eller ett garage. Ju mer du städar ut ju mer får du också in av det du ska spara.

Rensa bort alla döda växer

Du kan också gå igenom alla växer som du har eftersom många av dessa har dött under vintern. Du behöver inte rensa bort precis alla utan vissa kan du ha kvar men bara klippa av det döda på och lämna rötterna, då kommer nya växter att växa ut. Vill du däremot börja om från början är det bara att rensa bort allt och plantera/så nya växter.

Ta sig an gräsmattan?

Gå igenom gräsmattan och se om den behöver underhållas. Om gräsmattan är helt förstörd kan du behöva köra över med en jordfräs för att riva upp det gamla gräset. Efter detta kan du så i nytt gräs med hjälp av en Saltspridare för att få nytt och fint till sommaren. Detta kan du göra även om du inte tar bort det gamla gräset. Du får däremot vara beredd på att rensa en del ogräs.

Övrigt

Är du en av dem som tycker det är jobbigt att fixa till i trädgården så kan det vara bra att veta att det faktiskt finns sätt som du kan designa din trädgård på för att underlätta skötseln av den. Du kan lägga plattor eller tralldäck över stora delar av trädgården om du inte alls vill ha en gräsmatta. Tänk bara på att det inte alltid är det bästa med plattor eftersom ogräs kan växa igenom.

Plantering av blommor bör göras tätt för att undvika att ogräset växer igenom. Du bör också undvika att ha lampor i närheten av rabatterna eftersom ogräs växer av ljus. Undvik att plantera växer i krukor eftersom dessa är svårare att sköta. Jorden blir lätt uttorkad och det blir svårare att återfukta. Ifall gräsklippning är din jobbigaste ”måste” syssla på sommaren, kan du köpa en robotgräsklippare som klipper gräset åt dig. Har du en väldigt stor gräsmatta kan du köpa en åkgräsklippare som gör det roligasre att klippa.

lizen