Finns det något vackrare i en trädgård än rosor? Flertalet av oss drömmer om en prunkande och rosendoftande rosenträdgård. Men vad ska du tänka på, hur ska du gå tillväga och vilka rosor är lämpliga specifikt för din trädgård? Utbudet av rosor är enormt och det finns rosor i alla former, härdigheter och färger. Det viktigaste är att välja rätt sort utefter vilken plats i trädgården den ska odlas på. Odlingsplatsen ska styra vilken typ av ros som passar – men kom ihåg utbudet är enormt och det finns en ros för alla typer av trädgårdar. Om inspirationen behöver stärkas för vilken typ av rosenträdgård du vill anlägga rekommenderas någon av dessa 10 olika vackra trädgårdar och de är alla värda ett besök.
Tips och råd
1. Först och främst bör det skiljas på moderna eller gammaldags rosor, varvid de gammeldags rosorna tillhör de sorter som uppstod före år 1867. Dessa rosor blommar endast en gång per år och det är över sommarmånaderna. Moderna rossorter blommar om och om igen över hela året.
2. När du planerar att köpa in rosorna för att anlägga en rosenträdgård – gäller det att förbereda en del redan i förväg. Framförallt handlar det om att anordna platsen där rosorna ska planteras. Börja med att gräva gropar där rosorna ska planteras med ca: 65 cm djup och en omkrets på 55 cm. Huvudregeln är att lite djupare eller lite bredare gör inget, däremot är det viktigt att rosorna får det djup och den bredd som rekommenderas. Till detta behövs inga trädgårdsmaskiner, utan det räcker gott med en bra spade! Välj att köpa starka rosor, med känt ursprung och av hög kvalité. Det borgar för att rosorna kommer att både trivas och vara härdiga år efter år. Kom även ihåg att rosor uppodlade i kruka kan utplanteras under hela säsongen.
3. Allt handlar om läget och var i landet din trädgård är geografiskt placerad. Det finns rosor som passar i stort sett alla klimatzoner i Sverige. För att ta reda på rosens härdighet mot kyla och frost finns Riksförbundets Svensk Trädgårds zonkarta att utgå från. Indelningen som görs är inte mindre än åtta olika klimatzoner i vårt avlånga land. Tänk på placeringen. Ett skyddat läge är att föredra samt att inte städa bort löv eller annat som kan isolera inför vintern.
4. Härdiga rossorter
Friska, starka och härdiga rossorter kräver mindre omhändertagande och skötsel. Det som karaktäriserar de härdiga sorterna är att de ofta har en något mindre blomning och att de endast blommar över sommarmånaderna. Blomningen kan stimuleras om du klipper rosorna under det första bladparet. Trivs inte rosorna i det planterade läget kommer de lätt att drabbas av mjöldagg, rosrost och svampangrepp. Faktum är att det kan vara svårt att bli av med dessa angrepp. Ibland är det bättre att omplantera rosorna i ett mer trivsamt läge i trädgården än att försöka bekämpa angreppen på rosorna. Friska rosor som rekommenderas är pimpinellrosor, kinesisk gulros, äppelros och Helenae rosor.
Glöm inte bort att njuta av din rosträdgård, naturen minskar stressnivåerna och kan göra underverk för hälsan och välmåendet!