Posted By maya
Bygg ett eget växthus och förläng odlingssäsongen

Älskar du att odla och ser fram emot odlingssäsongen varje år. Då borde du verkligen skaffa dig ett vackert växthus. Det förlänger säsongen och gör odlingen ännu roligare.

Det finns förvisso många växthus att köpa färdiga, men allra snyggast och stabilast blir det om du bygger ditt eget. Det är ett perfekt sätt att ta tillvara på gamla fönster och tegelpannor. Ett tegeltak gör sig utmärkt till de äldre fönstren. För att lägga taket är det bra att ta hjälp en bra takläggare. Hos https://dmtak.se/ hittar du sådana och får hjälp med att bygga ett riktigt bra och stabilt tak. Att göra det själv är inte helt lätt och dessutom ganska tidskrävande.

Vilken typ av tak ska du välja?

När du väljer tak är det bra att fundera över några saker, till exempel hur hållbart du vill att växthuset ska vara, och hur mycket ljusinsläpp du vill ha. Visst släpper inte tegelpannor in ljus såsom ett glastak gör, å andra sidan håller tegel bättre om något skulle falla ned på ditt växthus. Man kan också använda tak i plast. Det tråkiga med plast som material är att det lätt blir grumligt och att alger bildas, vilket ändå försämrar ljusinsläppet. Om du vill ha ytterligare experthjälp är det bra att fråga din takläggare. De kan ofta komma med goda råd och nya infallsvinklar.

Fördelar med växthus

Fördelarna med ett eget växthus är många. Många typer av grödor, till exempel tomater, mår som allra bäst i ett växthus och ger mycket större skörd än ute på ett friland. Detsamma gäller gurka och en rad andra växtligheter. Med ett växthus kan du också förlänga din odlingssäsong. På våren och försommaren är många rädda för att ställa ut sina förkultiverade plantor för tidigt av rädsla för frost. I ett växthus klarar det mesta av en eventuell frostnatt, vilket gör att du slipper bära plantorna fram och tillbaka. I växthuset håller du också många skadedjur borta, vilket är perfekt om du vill odla klimatsmart och ekologiskt. Ute kan du behöva använda en del insektsmedel om du får ett ordentligt angrepp. Glöm inte heller att ett växthus kan vara en väldigt mysig plats att vistas på. Inred med en enkel cafégrupp och sitt bland dina odlingar och njut under regniga dagar.

lizen