Posted By maya
Det allra viktigaste att göra

Det allra viktigaste är att städa och hålla ordning i sin trädgård. Få saker retar grannar så mycket som en trädgård som är vildvuxen eller full med skräp. Ofta behöver man göra en större städning på våren, och en på hösten inför vintern. Då kan man göra sig av med nedfallna löv, grenar och mycket annat.

Efter det att snön försvunnit på våren kan det vara bra att börja vårstäda så tidigt som möjligt. Det är bra om marken har torkat upp lite, men fortfarande är något fuktig. Det är särskilt viktigt om man ska elda något. När man börjar städa kan det vara klokt att först kratta bort gamla löv och grenar, för att sedan ge sig på vissnade växtdelar. Det är också bra att titta igenom komposten. Komposterad jord kan med fördel förflyttas till hål i gräsmattan eller till rabatter där jorden sjunkit ihop. Om det är varmt och skönt kan man ta fram trädgårdsmöblerna och städa av dem. Det kan vara riktigt mysigt att grilla lite korv över tunnan och bara njuta av våren i all sin prakt.

Under höststädningen går man i regel tillväga på samma sätt. Men då plockar man bort trädgårdsmöbler och krukor med mera. Innehållet från krukorna kan man tömma direkt i komposten, och där kan man också lägga små pinnar och liknande. Om fallfrukt finns krattas den lämpligen ihop i högar och komposteras. Den kan också ges bort till jägare eller lantbrukare för utfodring av djur. Man bör också gräva runt ordentligt i komposten och vattna den inför vintern.

Gör man ordentliga städningar i trädgården kan man känna sig säker på att gården hålls fräsch och i ordning mellan säsongerna och man slipper oroa sig för att grannar ska klaga på att trädgården inte hålls i rätt och bra skick.

lizen