Posted By maya
Enkel gräsklippning

I de fall en gräsmatta hör till bostaden är det viktigt att se till att den sköts ordentligt. Har man bara en mindre, platt gräsplätt kan en handdriven gräsklippare, eller en robotgräsklippare fungera för att hålla gräset i schack. Om gräsplätten är mycket liten kan det till och med räcka med trimmer för att sköta om gräset och eventuella kanter. Om det rör sig om större ytor bör man dock se till att införskaffa en rejäl motordriven gräsklippare som gärna är självgående. Är gräsmattan kuperad eller riktigt stor kan det eventuellt vara skönt med en riktigt åkgräsklippare som man slipper gå bakom.

För att hålla en lite mer besvärlig gräsmatta under kontroll kan det också behövas ett par andra verktyg. Om mossa förekommer i gräsmattan, eller om löv ofta lägger sig på den finns det bra krattor förr dessa ändamål. Man bör se till att välja en kratta som verkligen passar den aktuella gräsmattan. Om det rör sig om en tät eller vildvuxen matta bör man välja en kratta med rejäla och täta tänder. Om mattan istället är mycket gles kan det vara bättre att välja en kratta med glesa och lite mjukare tänder som inte förstör grässtråna. Om man ska använda sin kratta för att ta bort mossa bör krattans tänder vara gjorda av metall. En plasttand går mycket enkelt av och de är ofta också för korta för att kunna få grepp om mossan och dess envisa rötter.

En vertikalskärare kan vara bra att ha om det är väldigt mycket, eller tjock mossa i gräset. Dessa finns både som el- och bensindrivna varianter. Det finns dessutom varianter som fungerar likt en kratta, som man bara monterar på ett vanligt skaft och sedan drar över gräset med lite kraft. Skäraren gör skåror i gräsmattan och dessa leder till att mossan dör. I samband med detta följer ofta lösa grässtrån och mycket av mossa med direkt. Då underlättas gräsklippningen en hel del.

Det kan vara en god idé att gödsla mattan då och då om man vill ha riktigt friskt och grönt gräs. Gräsgödsel finns anpassat för flera olika sorters gräs och de är ofta tillräckligt milda för att man ska kunna använda dem flera gånger varje säsong. Dessutom kan de hjälpa till att ta död på mossa.

lizen