Posted By maya
Hur odlar du en julgran?

Har du någon gång funderat över att odla en egen julgran? Såvida du inte har en egen gård är sannolikheten förmodligen ganska låg. Det är dessutom ett projekt som tar ganska mycket tid i anspråk. Granarna behöver växa några år och skötas om hängivet. Betydligt enklare är det förstås att köpa en julgran. Särskilt med tanke på att du numera inte ens behöver bege dig ut till julgransförsäljaren på parkeringsplatsen utanför matbutiken. Nu kan du beställa årets julgran online från Smålandsgran.se. Du kan välja mellan flera olika arter, alla ekologiskt odlade och du får julgranen levererad direkt hem till din dörr. Förutom det kan du också beställa tillbehör som pynt och julgransfot.

Odlas över stora arealer

Många leverantörer av julgranar har gårdar med stora arealer och odlar granar som ett komplement till gårdens övriga inkomstkällor. Vanligtvis krävs en ganska stor area för att få fram julgranar i olika storlekar. Den genomsnittliga granen du köper har växt i mellan 8-10 år. Vissa odlingar “friserar” sina granar i någon utsträckning, det vill säga att de klipper granarna regelbundet under odlingstiden. De flesta odlarna ser dock först och främst till att ge granarna så bra förutsättningar som möjligt, vilket brukar räcka för att resultatet ska bli så bra granar som möjligt.

När julen närmar sig

När julen börjar närma sig är det dags att hugga ned granarna. Detta sker inte i ett enda svep. Granar är förstås en färskvara, med en hållbarhet på en dryg vecka. Om granarna står utan vatten så torkar de ut. Här finns det anledning att hålla lite extra koll. Att granen torkat ut behöver inte nödvändigtvis synas. Granen kan se bra ut även om den torkat ut litegrann. Vad som dock händer är att livslängden på den blir betydligt kortare. Om du inte köper julgranen från Smålandsgran bör du därför fråga julgranshandlaren hur länge sedan det var granen höggs ned.

Granar – inte enormt lönsamt att odla

Hur stor är lönsamheten i att odla granar i större skala? Inte jättegod om man ska tro julgransodlarna själva. Arbetet med granodlingen sker i någon utsträckning året om. Samtidigt säljs granar bara runt fyra veckor per år. Plus att det tar tid att odla dem. Köparna är sedan sällan villiga att betala mer än 600 kronor för sin julgran, helst inte mer än 400 kronor.

lizen