Posted By maya
Jorden är alltings moder

Trädgårdsskötsel är en meditativ syssla. I en kubikmeter jord finns alla möjliga organismer. Den som bökar i jorden blir en del av denna gemenskap. Sädesärlor och skator letar daggmaskar i den nyplogade jorden, där nere i marken finns spårämnen och

mineraler som gör jorden bördig. Du kan finna både fröer och redskap på onlineföretaget Wext Huset hemsida, de erbjuder också hemleverans. Det tar tid för jorden att absorbera stallgödsel, handelsgödsel däremot tas upp av växten direkt. Men nackdelen är att den urlakar jorden. Mullhalten blir lägre och antalet daggmaskar minskar.

Förnya din trädgård

Har du lust att plantera fikonträd och mandelträd i trädgården? Från Elche på Costa Blanca går det fullpackade långtradare upp till Sverige med Medelhavsväxter. Ronnie Nordins företag Asejar Viveros har en stor barnkammare för träd och buskar. Här får plantorna växa så att dom kan klara sig när de kommer till Sverige. Naturligtvis är det omöjligt att få upp ett apelsinträd ur svensk jord. Men om man fuskar lite och planterar ett färdigt träd så fungerar det faktiskt.

Trädgårdarnas mystik

Att ha en trädgård är självklart för en filosof. För att gå igenom en mognadsprocess så måste man få kontakt med jorden och växandet i naturen. Att dra sig tillbaka till sin trädgård måste framstå som en dum ide för en ung människa, men de kända popstjärnorna Paul McCartney och George Harrison tillbringade flera år med att plantera sina jätteträdgårdar.

Antroposoferna menar att man kan se växters själar, och för att uppnå kontakt med de högre världarna ska man använda frökapslar, levande växter och förmultnade växter. Då får man överblick över livets kretslopp och slutar att oroa sig i onödan för sin egen död.

Den magnifika Bois de Boulogne utanför Paris är faktiskt en engelsk trädgård. Napoleon lll som anlade trädgården vistades mycket i Storbritannien. Han var en svag fransk regent som kontrollerades från London.

lizen