Posted By maya
Kan man underlätta skötseln?

Ju större trädgård man har, desto mer arbete finns det att göra. Det finns dock flera saker man kan göra för att underlätta arbetet en hel del. Det första man bör tänka på är att skaffa rätt verktyg för det arbete som ska utföras, samt för den som ska göra arbetet. Om en kortare person ska klippa gräset måste man se till att gräsklipparens handtag inte är för högt. En sekatör måste vara tillräckligt stor eller liten för att passa i användarens hand. Rätt verktyg leder till mer effektivt arbete.

Om man har många trädgårdsland och inte gillar att rensa bort ogräs kan det vara bra att plantera olika sorters marktäckande växter mellan de andra växterna. Dessa breder ut sig bra på marken och gör så att ogräset inte kan växa lika mycket. Det är också en fördel om man täcker marken med grus eller täckbark. Det skyddar inte bara mot kyla och uttorkning, utan också mot ogräs samtidigt som rabatten blir vackrare.

Om man har ett heltidsjobb och samtidigt vill sköta om sin trädgård på ett bra sätt finns det några saker man kan göra för att spara både tid och arbete. Många tar bort löv och liknande, samt bränner eller återvinner detta för att bli av med det. För att slippa detta kan man göra sig själv och växterna en tjänst genom att låta organiskt material ligga kvar i rabatter. Då skyddas växterna mot kyla och frost, samtidigt som man slipper köra bort sakerna. Finfördelade grenar, löv med mera ger också bra näring till olika växter i takt med att de förmultnar.

Inför vintern finns det också ofta en hel del att göra i trädgården. För det första kan det redan fram emot senhösten vara dags att börja mata småfåglar. Detta blir mer och mer vanligt och småfåglarna brukar vanligen uppskatta denna gest mycket. Talgbollar och olika automater för fröer kan vara bra alternativ men om man vill spara lite pengar kan det vara en mycket bra idé att låta växternas naturliga fröställningar sitta kvar så länge de inte är mögelskadade. Fåglarna får mycket bra näring från dessa.

Höga, och känsliga växter kan brytas av om de tyngs ner av snö. Det kan då vara bra att binda upp dem i god tid. Om man har ett växthus är det också viktigt att man ser till att snö från träd eller andra tak kan ramla ner och förstöra växthusets glas.

Oavsett om man har en liten uteplats, eller en riktigt stor trädgård finns det alltså en hel del man kan göra för att underlätta och snabba på en del av arbetsuppgifterna. Det är inte helt enkelt att ha en trädgård och det finns mycket att lära sig.

lizen