Posted By maya
Odla eget!

Börja odla – vad vill du odla?

För allt går att odla och skörda! Mer eller mindre beroende på var i Sverige du bor förstås. Frön, jord, vatten och sol och sedan gror de i krukorna. Visst allt detta – tar både tid och en del plats men att skörda hemodlade solmogna tomater är en upplevelse alla både unna sig. Tomater kan man faktiskt fönster odla inomhus, även gurka och de flesta olika kryddor går utmärkt att fönster odla. Dock trivs både plantor, kryddor frukter allra bäst på en balkong, i ett växthus eller på friland. Odlar du från frön så är det extra noga att du läser exakt hur står plantorna blir och vilket avstånd mellan fröna det skall vara om du odlar på friland. Olika plantor tar förstås olika lång tid att driva upp, kryddor och örter är lätta och går fort att driva upp! Emedan chilifrukter eller fikonplantor tar mycket längre tid att driva upp och njuta frukterna ifrån. Välj därav dina frön och plantor efter behov och tidsram. Visst är det häftigt med ett fikonträd eller citronträd på uteplatsen eller balkongen – men det kommer dröja länge innan frukten kan skördas!

Förodla eller köpeplanta?

Finns två alternativ för att ett grönsaksland att växa frodigt inför skörden. Driver du upp från frön kan det vara en bra idé att börja driva upp plantorna redan inomhus innan du sätter ut dom på friland. Det andra mer lätta och snabbare alternativet är välja att köpa färdiga småplantor som går att sätta ut direkt. Låt dina behov, tid och erfarenhet styra om du väljer att odla upp från frö eller färdig mindre köpeplantor. Har du tillgång till en mindre småbil kan du fylla upp den med färdiga småplantor, transportera hem och sätta ut direkt på landet. Ratta även in radioprogrammet P1 och lyssna på en massa odlingstips på vägen hem! På detta sätt med köpeplantor har du ett trädgårdsland väldigt snabbt! Samtidigt är det något speciellt och börja från fröet till färdig planta och se dess olika växtstadier. Oavsett val är det ju resultatet du vill åt!

Lättodlade grönsaker på friland

Har du tillgång till en uteplats eller trädgård kan du med fördel prova att odla på friland. Första frågan är ofta – vad ska man odla? Vill man ha ett säkert resultat skall man förstås ge sig på de mer lättodlade grönsakerna.Följande grönsaker kan ses som lättodlade, purjolök, gul lök, morötter, i princip alla kryddor, timjan, basilika, dill, dragon, vidare är klassikerna morötter och sockerärter enkla att odla. En mycket god och enkel ärta! Sockerärter är lättodlade och kan med fördel ofta ge riklig skörd redan i slutet på juni i de södra- och mellersta delarna av Sverige. Dock behöver sockerärterna stöd redan vid uppodlingen – plantera därav sockerärterna i rader runt ett torn av stötande pinnar. Plantan vill kunna klättra, när sockerärterna sedan kommer upp kan du även hjälpa plantan med att snöre för att underlätta för de klättrande sockerärterna.

lizen