Posted By maya
Öka värdet med en vacker trädgård

Det finns mycket som kan göras på ett hus för att få till stånd en värdeökning som ger dig mer pengar när du väl säljer ditt hus. Köksrenovering, badrumsrenovering samt isolering är några moment. Men något som är väl värt att lägga lite extra krut på för att ge sitt hus den där lilla extra glansen vid försäljning, är att anlägga en vacker trädgård som ramar in huset på bästa sätt. För att få reda exakt på vad som kan behöva göras på huset för att trissa upp priset, kan du anlita en mäklare genom att exempelvis googla på mäklare Stockholm online. En mäklare går igenom din bostad för att se vad som är värt att göra för att få ut så mycket som möjligt, rent prismässigt.

Designa din trädgård med huset och grannskapet som utgångspunkt

 

När du ska anlägga en ny trädgård eller uppdatera den befintliga, ska du alltid tänka på huset först. En trädgård ska nämligen lyfta huset och samma sak gäller i omvänd ordning. Har du råd kan du ta hjälp av en utbildad trädgårdsdesigner som har öga för detaljer och förmågan att skapa ett helhetsintryck. I övrigt är det bra att du fyller dig själv med så mycket inspiration som möjligt, eftersom det ändå är din trädgård och ditt hus. De båda ska samtidigt avspegla dig och din smak. Det finns många olika trädgårdsmagasin att ögna igenom, samt internet som har en uppsjö av kreativitet att erbjuda. Leta bilder och ta dig en lov i grannskapet också för att få din trädgård och hus att både smälta in med resten av området, samtidigt som du ger din trädgård en unik prägel.

Under sommaren är det också en idé att bege sig ut på inspirationsutflykt. Ta bilen och kör runt, stanna till vid olika trädgårdar och fotografera. Samla sedan alla bilder och material och gör en liten scrapbook som inspirationstavla. Ett tips är också att besöka många trädgårdscaféer som ofta har vackra omgivningar.

Vildvuxen eller fintrimmad?

Ofta kan man dela upp trädgårdar i två kategorier som sedan benas ut till en rad olika underkategorier.

  • Vildvuxen
  • Trimmade ytor

Det går också utmärkt att göra en blandning av ovanstående. En vildvuxen trädgård betyder inte att du ska omge dig med en snårskog som liknar Törnrosa-palatsets trädgård efter 100 år av sovande hovfolk. Istället är finessen att låta behålla träd och buskar men finslipa dem så att trädgården, trots sin lummighet är framkomlig. Fundera också över om du vill ha odlingsmöjligheter i trädgården. Detta kan öka värdet betydligt. En fintrimmad trädgård kan istället liknas vid de franska trädgårdsodlingarna med labyrinter, figurklippta buskar, välansade rabatter och krattade gångar utmed alléer. Dessa typer av trädgårdar bör dock alltid hållas i schack då det ständigt måste underhållas för att bevara sin charm.

Bestäm design och utformning efter din egen lust att spendera tid i trädgården. Har du gröna fingrar och älskar att leka trädgårdsmästare, kan det vara värt att lägga ned tid och pengar på en välansad och detaljerad trädgård, i annat fall bör den bevaras i ett någorlunda ursprungligt skick som är lättskött.

lizen