Posted By maya
Planera din trädgård själv

Trädgården och trädgårdspyssel är för många ett väldigt stort fritidsintresse. Idag satsar man på att ha det lika fint ute som man har det i hemmet. Bara för att man gillar att hålla på med

trädgården betyder det däremot inte att man alltid vet vad man gör. Att planera en trädgård från grunden kan vara minst lika svårt som att renovera ett kök med verktyg från byggmax eller ett helt hem. Planeringen är däremot väldigt viktig och inget steg som man ska hoppa över. Genom att planera sin trädgård in i minsta detalj så kommer man att spara otroligt mycket tid och pengar i framtiden.

Om man har lite gröna fingrar kan man i många fall göra stora delar av jobbet helt själv. Att göra det själv kommer också att ge en hel del personlighet till trädgården, eftersom du kommer att få utlopp för din kreativitet. Vet du inte hur du ska komma igång kan du också ta hjälp av en trädgårdsarkitekt. Bara för att man anlitar professionell hjälp så betyder det inte att man själv inte kommer att kunna säga till om hur trädgården ska se ut eller vilken typ av färger eller blommor som man vill ha. En trädgårdsarkitekt kan hjälpa till med allt från vilka växter som passar för underlaget och hur man bäst ska använda sig av den yta som man har att jobba med.

Experter menar att ett vanligt misstag är att man börjar i fel ände. Man kanske mest fokuserar på att välja ut vilka blommor som man tycker är fina eller vilka grönsaker som man vill ha i trädgården och glömmer då bort andra viktiga aspekter, t.ex. underarbetet. En bra utgångspunkt att använda sig av är att tänka på hur mycket tid man vill lägga på sin trädgård. Vill man inte lägga ner så mycket tid ska man alltså välja växter och blommor som till stor del kan sköta sig själva och inte behöver så mycket pyssel.

Ett smart tips på vägen

En trädgård som har stått orörd länge kan vara svårare än en som är välskött och fräsch. Det kan vara svårt att veta vilken typ av växter och blommor som kommer att göra sig bäst på jorden och underlaget som du har. Vill du ha en fingervisning om vilka växter som kommer att trivas som bäst i miljön du befinner dig i kan du med fördel titta på hur trädgården hos din granne ser ut. Du behöver naturligtvis inte välja precis samma sorter som grannen har, men det är en bra riktlinje att använda sig av när du ska välja plantor till din egen trädgård. Titta däremot inte bara på vilka vackra blommor som trivs bra, utan även vilka ogräs som du kommer behöva slåss emot.

lizen