Posted By maya
Skördefest

Det finns olika skördetider som gäller för olika plantor. Vissa växter mognar mycket snabbt och om man har ett växthus kan det gå mycket kort tid mellan det att man odlar växten, tills dess att det är dags att skörda.

Om man sår med frön och förkultiverar en planta tar det ofta ett par månader innan man kan få den första skörden. Om man istället köper en odlad planta i en blomsteraffär och planterar den kan man ofta skörda den redan vid köpet och sedan vänta på att växten växer på sig lite innan det är dags att skörda den igen. Örter och kryddväxter är mycket bra exempel på detta.

När det gäller olika bärplantor kan de mogna i mycket olika takt. Ju längre tid bären får sitta kvar på plantan, desto sötare blir de ofta. När det gäller hallon och jordgubbar kan de ofta vara mogna till midsommar om det är varmt, men bären kan vara ganska syrliga då. Om bären får sitta kvar några veckor extra på busken kommer de att bli sötare. Blåbär kräver ofta mycket högre temperatur och de trivs som bäst i ett växthus.

Fruktträd ger ofta också skörd vid olika tidspunkter. Det finns till exempel äppelträd som mognar på hösten, sommaren eller vintern. Det är bra att ta vara på frukten så fort den mognar eftersom fåglar vanligen går mycket illa åt den. Oftast mognar frukten i toppen av trädet först och dessa bör man snabbt ta reda på. Även päronträd kan man skörda frukt från på lite olika tider under året. Det vanliga är dock att de skördas på sensommaren.

Om det är en varm sommar kan körsbärsträd av olika sort ge stor och tidig skörd. Dock håller skörden vanligtvis under lång tid. Man kan skörda träden för första gången i juni och sedan kan flera skördar göras fram till oktober, så är det många som gör.

Om man har trädgård för första året och det inte blir speciellt mycket bär eller frukt bör man inte bli besviken. Det kan helt enkelt bero på att det under vissa år inte är lika mycket skörd som under andra år. Det går vanligen efter principen vartannat år. Ofta kan första året ge dålig skörd, medan det efterföljande året ger stor skörd, kanske till och med så stor att man inte kan ta tillvara på allt själv.

Det krävs i regel inga speciella tillbehör för att skörda bär eller frukter. Om man ska skörda hallon kan dock handskar vara bra mot de stickiga buskarna och det är också bra att kunna samla bären i något. Vid skörd av fruktträd finns det effektiva fruktplockare man kan köpa och det är också bra att ha en korg att kunna samla ihop frukten i.

lizen