Posted By maya
Smidig trädgårdsskötsel

Oavsett om du har ett hus med trädgård eller om du odlar på en kolonilott brukar det största problemet vara att hinna med odlingarna under våren och sommaren. Om du har heltidsjobb och dessutom vill hinna med att träna och umgås med din familj och vänner är det lätt att trädgården växer igen och att de storslagna trädgårdsdrömmarna vissnar bort.

Hitta tid till trädgårdsskötsel

För att inte din trädgård ska bli ytterligare ett stressmoment i livet behöver du se över alla dina åtaganden. Om du till exempel är aktiv i styrelsen för din bostadsrättsförening kan du föreslå att ni ska anlita en helhetslösning för hantering av både ekonomi, juridik och underhåll av er gemensamma fastighet. Läs gärna mer på https://www.nabo.se/ för att se vilka delar som ni kan få hjälp med. Oftast är det mycket mer effektivt och ekonomiskt att överlämna större delen av skötseln till proffs.

Andra sätt att få mer tid över är att utnyttja tidsluckor som till exempel pendlingstiden till jobbet. Genom att springa eller cykla till jobbet har du träningen avklarad när du kommer hem och får på så sätt tid över till trädgården. Om du har barn som du skjutsar till olika idrottsaktiviteter kan du passa på att springa en runda under tiden de tränar eller styrketräna om det finns ett utomhusgym i närheten. Ett annat sätt att använda tiden mer effektivt är att föreslå träningsintresserade vänner att ni springer tillsammans eller träffas på gymmet istället för på ett café.

Hinn med mer på mindre tid

För att hinna med att sköta om trädgården är det inte bara tiden som sätter gränsen utan även hur pass skötselkrävande trädgården är. Med smarta val av tåliga växter och planering av trädgårdens utformning underlättas skötseln och du behöver inte lägga ner lika mycket tid på daglig tillsyn. Studera vädersträcken och se över vilka partier av trädgården som har mycket, respektive lite sol. Kraftig vind bör du försöka undvika genom att ordna vindskydd för växterna eftersom det är mycket få växter som klarar av starka vindar.

Om du lägger extra tid åt att förbättra jorden och göra den mjuk och mullrik kommer växterna att må mycket bättre och behöva mindre skötsel. Täck gärna jorden runt plantorna med gräsklipp eller täckbark för att fukten ska stanna kvar och för att kväva ogräset. Med ett tjockt lager av täckmaterial minskar tiden du behöver lägga ner på både vattning och ogräsrensning.

Att välja tåliga växter är också viktigt för att trädgårdsarbetet ska gå så fort som möjligt. Läs på och fråga i trädgårdsbutikerna vilka plantor som passar i den växtzon där du har din trädgård. Om du vill anlägga en lättskött köksträdgård är bra val till exempel potatis, lök och mangold. Vinbärsbuskar och hallon brukar också vara mycket tåliga, liksom syrénbuskar.

lizen