Posted By maya
Tjuvstarta våren med förodling inomhus

När kylan har ett stadigt tag om tillvaron och våren känns långt borta, finns det faktiskt saker man kan göra för att skynda på vårkänslorna. Under februari och mars är det nämligen perfekt att börja förodla sina favoritväxter inomhus. Fördelen med att förodla är att man får njuta längre av blomsterprakten jämfört med om man direktsår fröer utomhus. När temperaturen utomhus är lagom för att växterna ska klara av den, är plantorna redan uppdrivna och klara för utplantering. Odlar man grönsaker gör det även att man kommer kunna skörda tidigare än vid direktsådd, något som brukar vara uppskattat.

Om dagarna inte räcker till

Vissa fröer kräver mer ljus än andra för att utvecklas, och de korta dagarna under vintern kan göra att ljuset inte alltid räcker till för att driva upp plantorna. Därför kan det vara en god idé att investera i extra växtbelysning för att hjälpa tillväxten på traven. Fördelen är att man då kan förvara odlingslådan var man vill i hemmet, och man slipper trängsel på fönsterbrädan.

Ett minidrivhus hjälper till att hålla luftfuktighet och värme, men glöm inte att lufta då och då. Risken finns annars att det blir för blött, och fröerna kan mögla. Ofta är det bättre att vattna jorden genom att duscha med sprayflaska. Då hålls jorden fuktig utan att det blir för mycket vatten.

Vilka fröer ska man välja?

Det finns mängder av fröer att välja mellan för den som vill förodla inomhus. Många chili- och tomatsorter kan sås mycket tidigt. Vilka fröer man ska välja och när man kan börja förodla beror även på var i landet man bor, och när man räknar med att jorden ute värmts upp tillräckligt för växterna att planteras ut. På fröpåsarna hittar man oftast all information man behöver.

Allt om Trädgårds hemsida kan du läsa mer om hur du sköter om just dina favoriter i trädgården.

lizen