Posted By maya
En lättskött trädgård

Att ha en vacker trädgård med blommor, buskar och träd är mångas dröm men tyvärr kan drömmen bli en mardröm om trädgården planeras på fel sätt. Skötselkrävande växter behöver tillsyn varje dag och om du har ett heltidsarbete samt ofta är bortrest blir det svårt att hinna ta hand om trädgården. Genom att istället satsa på tåliga plantor som klarar sig själva går det att ha en fin trädgård utan tidskrävande arbete.

En prunkande rabatt med olika blommor som blommar från tidig vår till sen höst gör att det hela tiden händer något nytt i din trädgård. Lökväxter som snödroppar, påskliljor och scilla lyser upp på våren och återkommer år från år utan att du behöver göra något. Efter att de tidiga vårblommorna avlöser de tåliga och lättskötta blommorna gulltörel, akleja och pion och vid sensommar och höst ger lavendel och aster färgprakt i trädgården. Förutom att en vacker rabatt ger dig en skönhetsupplevelse kan blommorna även användas för att dekorera en lokal vid till exempel en mottagning efter en begravning. Hos Lavendla kan du få råd och stöd genom hela processen vid en anhörigs bortgång och Lavendla erbjuder även expertråd av florister som vet vilka blommor som passar.

Lättskötta växter

Alla växter kräver vattning och näringstillförsel vid planteringen men när de väl har rotat sig kan du luta dig tillbaka i solstolen utan att behöva stressa. En klassisk buske som tål det mesta är ölandstok som blommar vackert i gult, vitt och rosa. Pil är ett annat exempel på en tålig buske men tänk på att den lilla pilbusken efter några år växer till sig och blir ett stort träd. Fruktträd är också enkla och tåliga när de väl har rotat sig men de första åren behöver stammen och grenarna skyddas från harar och rådjur. Det finns enkla sätt att skydda nyplanterade träd som till exempel med stamskydd i plast eller hönsnät.

Om du vill ha en köksträdgård kommer den att kräva lite mer arbete men det går att göra även en köksträdgård så lättskött som möjligt genom att välja rätt plantor. Potatis och lök är lättodlade liksom mangold och jordgubbar. Vinbär och hallon är också lättskötta och ger dessutom goda bär som är enkla att plocka. Genom att använda dig av täckmaterial som gräsklipp, täckbark eller täckduk behöver du inte heller lägga tid på att rensa ogräs. Gräsklipp ger dessutom näring till växterna samtidigt som det skyddar jorden från ogräs och uttorkning.

Oavsett vilka växter du väljer till din trädgård bör du avsätta lite mer tid det första året eftersom nyplanterade växter är mer känsliga. Följande år kan du däremot ta det lugnt och njuta av din vackra trädgård utan att behöva rensa och vattna hela tiden.

lizen