Posted By maya
Ge dina blommor en bra inomhusmiljö

I många artiklar och diskussioner har det framkommit att det är viktigt att våra inomhusväxter trivs ordentligt. Det har till och med talats om att prata med

 

växterna för att få dem att må bra. Det här påståendet är inte helt falskt, men inte på det sätt vi tror. Det är nämligen koldioxiden i utandningsluften som är bra för våra blommor och blad. Om du däremot trodde att din pelargon förstår vad du säger och funderar hur i attans namn han/hon ska kunna besvara din fråga, så tror du alltså fel. Blommor kan inte höra dig men de kan gynnas av olika ämnen i luften när du talar.

Skapa ett bra kretslopp

För att dina växter ska trivas och frodas inomhus kan du börja i den andra änden – ta in växter som skapar en bra inomhusmiljö. Det finns nämligen många plantor som är rena luftrenarna och som dessutom bidrar till ditt eget välmående. När du mår bra, blir du mer pratsam och trevlig och skapar därmed små ”snackisar” med dina blommor. Det finns ett flertal plantor som är bra att ta in och som fungerar som luft-fräschare. Tänk på att gröna växter är de som är allra bäst på att rena luften.

 

Behandla varje blomma varsamt

Olika typer av blommor ska ha olika medel för att växa och gro. En del växter och blommor nöjer sig med lite vatten och solljus från fönstret medan andra blommor såsom exempelvis orkidéer kräver betydligt fler handfasta tips och näringsmedel. Om du inte är ett fan av att pyssla om dina blommor, men ändå tycker att de är fina i hemmet, ska du helst inte satsa på svåromhändertagna växter. Det finns massor av enkla blommor som är minst lika fina. Varför inte skapa en kaktusplantering? Många varianter blommar och kräver dessutom extremt lite vatten och omtanke.

Kontrollera inomhusluften

Ett första steg att ta för att gynna dina små gröna liv, är att mäta kvaliteten på luften. Bland annat kan du göra en radonmätning som inte är viktig enbart för blommorna utan som framförallt du själv drar nytta av. Att mäta radon kan du göra själv med ett litet verktyg, alternativt anlita en expert som kommer hem och ”tar tempen” på husets inomhusluft. Att kontrollera fuktighetsgraden är också en bra idé, eftersom för mycket fukt skapar mögelsvampar och ger dig problem som kan uppkomma som allergier eller sjukdomar.

Låt dina plantor få rikligt med ljus

Vissa plantor behöver inte särskilt mycket solljus men de flesta mår mycket bra av det. Ställ dem på en plats där solens strålar skiner in under en stor del av dagen, eller skapa en liten uteplats för dem att vara på – ifred för kyla givetvis. Har du en inglasad balkong är det förträffligt.

lizen