Posted By maya
Få blommorna att hålla

Att ständigt kunna ha färska snittblommor på borden eller i fönsterna är nog en stor dröm för många. Färska blommor i vackra kulörer gör hemmet mer hemtrevligt och dessutom bidrar blommorna till en fräschör som är svår att åstadkomma på annat vis. Dessvärre har snittblommor också en tendens att börja sloka och vissna väldigt fort. Få människor är medvetna om hur blommorna bör tas om hand och ställer endast ner buketten i en vas med vatten, ljummet eller kallt.

Precis som hos människor är alla blommor unika och behöver således olika typer av omsorg. Det som funkar för den ena går bort hos den andra och så fortsätter det. Ibland känns det nästan som om man skulle vilja hyra en komradio för att kunna nå ut till alla människor därute som fullkomligt misshandlar sina snittblommor med diverse redskap och solljus. Blommor bör vara en del av alla människors vardag och därför finner du nedan en lista på smarta och enkla knep som får dina blommor att hålla längre, så att du kan njuta av snittblommor varje dag om så önskas.

  • Glöm inte bort vikten av blomnäring. En påse med blomnäring räcker ungefär till cirka en halv liter vatten. Har du snittblommor som behöver byta vatten ofta behöver du därför se till att ha mer än endast en påse. Fråga efter blomnäring där du köper blommorna.
  • Snitta dina blommor rätt! Vill du att blommorna ska hålla länge så skippa klippet med kökssaxen. Snittblommor bör snittas i en 45 gradig vinkel och det bör ske varje dag. Håller du stjälkarna under vatten i samband med snittet så minskar du också risken för att luftbubblor tränger in i stjälkens mitt.
  • Visst kan det vara fint med blad som syns under vattenytan, speciellt om man har en genomskinlig vas. Blad under ytan gör dock vattnet smutsigt och ofräscht mycket snabbare och vill man ha friska blommor längre bör man ta bort alla blad, vattenyta och nedåt.
  • Se till att du har rätt temperatur på vattnet! Är du osäker så fråga din florist innan du beger dig hem för att sätta blommorna i en vas. Få personer är t.ex. medvetna om att rosor bör ha varmt vatten, då deras stjälk är hård, medan de med medelhård stjälk bör ha ljummet. Snittblommor som tulpaner föredrar kallt vatten. Det behåller krispigheten i blomman längre.
  • Håll blommorna borta från direkt solljus! Visst kan det se trevligt ut när din nya och fräscha bukett pryder ditt köksfönster och solens varma strålar dansar på blombladen, absolut! Men inom loppet av någon dag kommer dina fina, färska blommor att vissna. Den starka solen drar ut vatten ur bladen, vilket i sin tur leder till att blomman börjar sloka.

lizen